Hoewel je in Nederland bijna niet kunt verdwalen, is het toch heel handig om een gps mee te nemen tijdens een wandeling.
Een paar voorbeelden:
De meeste wandelingen die ik maak zijn dagelijks steeds een ander rondje door de buurt. En de voor de wandelingen die wel op deze website terechtkomen bepaal ik de route meestal op mijn mobiel omdat de kaart daarop makkelijker te bekijken is dan de kleine kaart op een gps. Hierdoor gebruik ik de gps vooral als track-recorder / kilometerteller. En zeker voor de dagelijkse rondjes wil ik niet steeds het toestel aan de computer aansluiten voor het downloaden van de track.
De eTrex SE heb ik met het oog op het bovenstaande aangeschaft. En inderdaad voldoet het ding prima voor de genoemde doeleinden. Maar ik heb wel problemen met het apparaat. In eerste instantie had ik een exemplaar die om de haverklap opnieuw opstartte. Na contact met de helpdesk heb ik het omgeruild. Het apparaat wat ik nu heb doet het redelijk, maar één of 2x per week loopt het vast. Je moet dan de powerknop een tijdje ingedrukt houden. Na opnieuw starten werkt het dan wel weer, maar soms ben ik hele stukken van de track kwijt als ik niet optijd zie dat het toestel is vastgelopen. En in een enkel geval ben ik de hele track kwijtgeraakt. Ik wacht nog op antwoord van Garmin hoe dit op te lossen.
Mijn huidige gps is de Garmin eTrex 30x.
De eTrex 30x is de verbeterde versie van de populaire eTrex 30, met hogere schermresolutie en uitgebreid intern geheugen om meer kaarten te kunnen laden. De vooraf geladen Garmin TopoActive ondersteunt en stimuleert allerlei outdoor-activiteiten, zoals hiken, geocaching, fietsen, bergbeklimmen en vissen. De functionaliteit van de eTrex 30x is vergeleken met de eTrex 30 verbeterd, maar gebruiksgemak, betaalbaarheid en legendarische duurzaamheid zijn gehandhaafd.
Eerder gebruikte ik de Garmin eTrex Vista HCx. Deze gps is vooral geschikt voor wandelen, maar ik gebruikte hem ook veel op de fiets.
De eTrex Vista HCx is een veelzijdige en compacte handheld GPC met cartografie weergave. Dit model heeft een hoog gevoelige GPS ontvanger voor verbeterde ontvangst in moeilijke omstandigheden als bossen en stedelijk gebied.
Het model beschikt over een helder, in zonlicht leesbaar TFT kleurenscherm en is voorzien van een micro SD geheugenslot voor opslag van kaarten.
Het apparaat is voorzien van een luchtdruksensor en een elektronisch kompas. Met de luchtdruk hoogtemeter kunnen nauwkeurige hoogtegegevens en vertikale profielen worden vastgelegd. Met het elektronische compas kan ook de richting worden bepaald wanneer de gps stil ligt.
Bij de oudere wandelingen gebruikte ik de Garmin eTrex Legend. Deze gps is vooral geschikt voor wandelen, maar ik gebruik hem ook op de fiets en in de auto.
Deze gps heeft een basiskaart met de hoofdwegen, steden en grote wateren van heel Europa en Afrika. Ook zit er 8 mb geheugen in om meer gedetailleerde kaarten in op te slaan. In 8 mb past ongeveer een kwart van Nederland. Voor wandelen en fietsen is dit ruim voldoende.
Met behulp van Mapsource software zijn routes te plannen die in de gps kunnen worden geladen. Deze functionaliteit gebruik ik ook voor in de auto. Het is niet mogelijk om de gps zelf een route te laten uitrekenen.
Na gebruik lees ik de gps uit in mijn pc. Zo kan ik op de kaart in de pc precies terugzien waar ik ben geweest en hoelang ik er over gedaan heb etc.